سبک اصفهانی ، دانلود پاورپوینت سبک اصفهانی ، شیوه معماری اصفهانی ، هندسه در سبک اصفهانی ، پاورپوینت معماری شیوه اصفهانی
شیوه اصفهانی آخرین شیوه مماری اسلامی است. سبک اصفهانی تزئينی ترين سبک معماری ايرانی میباشد. در گذشته گفته شد معماری بومی آذربایجان پدید آورنده سه شیوه معماری ایران از جمله شیوه اصفهانی بوده است. پس خواستگاه این شیوه شهر اصفهان نمیباشد ولی در آنجا رشد كرده و بهترین ساختمانهای آن در این شهر ساخته شده اند. شاهان صفوی ستاوند ( ایوان های ستوندار) بناب و مراغه را به اصفهان بردند و در جلوی كاخ های تازه ساز خود همانند چهلستون و عالی قاپو نهادند. روشن است كه افزودن این ستاوندها به كاخهای اصفهان شكوه ویژه ای داده است.
- پلان ایوانی
- مصالح مرغوب و بادوام
- پلان مستطیل شکل و چند ضلعی ساده
- در تزئینات بناها از کاشی خشتی، هف ترنگ، مقرنس کاری، یزدی بندی، کاربندی یا رسم یبندی استفاده شده است.
ویژگی های سبک اصفهانی
- ساده شدن طرحها كه در بيشتر ساختمان ها، فضاها يا چهار پهلو هستند و يا مستطيل شکل
- در سبک آذری با بكارگيری یک هندسه قوی، طرح های پيچيده ای ساخته شدند اما در شيوه اصفهانی، هندسه ساده و شكل ها خط های شكسته بيشتر بكار رفت.
- در تهرنگ ساختمان ها نخير و نهاز ( پيش آمدگی و پس رفتگی ) كمتر شد، ولی از اين شيوه به بعد ساخت گوشه های پخ در ساختمان رايج تر شد.
- پيمون بندی و بهره گيری از اندام ها و اندازه های يكسان در ساختمان دنبال شد.
- سادگی طرح در بناها آشكار بود.
- استفاده از همه گونه گنبد در ساختن بناها
-
به علت شتاب در ساخت بناهاي گوناگون زبره و نما ( سفت كاری و نازک كاری ) جدا از هم ساخته می شدند. همچنين در اين شيوه برخلاف شيوه های پيشين، برخی ساخت مايه ها را تغيير می دادند مثلا چوب را تراش می دادند يا از آجر آبساب يا تراش استفاده می كردند كه همگی ناشی از شتاب زدگی است.
-
در اين شيوه از همه آمودهای پيشين استفاده می شد. البته بيشتر از كاشی خشتی هفت رنگ به جای كاشی تراش ( معرق ) بهره گيری می شد. رنگ های لاجوردی، زرد، قهوه ای، حنايی، رنگ قرمز و ارغوانی، زرشكی و ... در اين كاشی ها بكار می رفت. مقرنس کاری، يزدی بندی، کاربندی يا رسمی بندی نيز براي تزئينات بكار برده می شد.
بناهای سبک اصفهانی
- کاخ عالی قاپو در قزوین
- کاخ چهلستون در قزوین
- کاخ صفی آباد در بهشهر مازندران
- مسجد هارون ولایت در اصفهان
- مسجد علی در اصفهان
- مسجد جامع ساوه
- میدان نقش جهان
- کاخ هشت بهشت در اصفهان
- کاخ چهلستون در اصفهان
- مسجد حکیم اصفهان
- مدرسه ی چهار باغ اصفهان یا مدرس هی مادرشاه
میدان نقش جهان اصفهان
میدان نقش جهان که با نام میدان امام نیز شناخته میشود یکی از زیباترین دیدنیهای شهر تاریخی اصفهان است.
پیش از به قدرت رسیدن دولت صفویه، در محل میدان نقش جهان باغی بزرگ بود و در بخش میانی میدان، که «در کوشک» نامیده میشد، بناهای نظامی از دوره تیموریان و آق قویونلوها دیده میشد. این قسمت بخش غربی میدان امروزی بود که اکنون عمارت عالی قاپو در آن قرار دارد. از زمان حکومت سلجوقیان، این میدان محل برگزاری جشنهای ملی مانند نوروز و جایگاه اعدام محکومان بود. در زمان صفویان با تغییر پایتخت از قزوین به اصفهان، دوران جلال و شکوه این میدان آغاز و محوطه آن محل استقرار ساختمانهای دولتی و کاخ شاه شد.
میدان نقش جهان امروزه نیز از بزرگترین میدانهای جهان است و از نگاه سفرنویسان خارجی، توصیف زیباییهای آن در وصف نمیگنجد. این میدان در گذشته محل برگزاری جشنهای سلطنتی، بازی چوگان، رژه ارتش، جمعه بازار و نمایشهای فراوانی بوده است و در این ایام سراسر آن را چراغانی میکردند.
عالی قاپو اصفهان
کاخ عالیقاپو (با نام آلا قاپی)ساختمانی است که در واقع در ورودی دولتخانه صفوی بوده و در ابتدا شکلی ساده داشته، به مرور زمان و در طول سلطنت شاه عباس طبقاتی به آن افزوده شدند و در زمان شاه عباس دوم ایوان ستوندار به آن افزوده شد. این بنا در ضلع غربی میدان نقش جهان و روبروی مسجد شیخ لطفالله واقع شدهاست. ارتفاع این ساختمان ۴۸ متر است و ۶ طبقه دارد که با راهپلههای مارپیچ میتوان به آنها رسید.
تزئینات خارجی بوسیله آجر که در لچکها (قسمتهای هلالی در بالای هر ورودی) بوسیله کاشی هفت رنگ و تزئینات و خطوط اسلیمی میباشد و تزئینات داخلی بوسیله نقوش زیبای گل و بته و شکارگاه و حیوانت و پرندگان بر روی گچ یا مینیاتورهای تصویری ایرانی (به سبک نقاشیهای رضا عباسی) و خارجی (بوسیله نقاشان اروپایی که در زمان شاه سلیمان در دربار صفوی حضور داشتند به سبک نقاشی اروپایی به سبک توسط نقاشان معروفی مانند آنژل ولوکار) میباشد.
مسجد جامع ساوه
مسجد جامع ساوه، مسجد تاریخی کاملا از موادی همچون خشت و گل ساخته شده است و در نوع خود بنایی بسیار بی نظیر می باشد. مسجد جامع ساوه دارای دو ایوان وسیع است که در ضلع جنوبی و غربی حیاط قرار دارد. سازندگان این بخشها، نمای بیرونی مسجد را با آجر و کاملا هنرمندانه تزئین نموده اند. این بنا دارای شبستانها و دهلیزهای زیبای آجری است که هر چشمه به عرض ۵٫۳ و طول ۲۰ متر میباشد و از آثار سده ششم و عصر سلجوقیان بهشمار میرود. محراب آن دارای کتیبههای متعدد عمودی و افقی است که سه جانب آن را فرا گرفته و روی آن سورههایی از قرآن (سوره قدر، اخلاص، جمعه) به خط ثلث و کوفی گچبری شده و در ضلع غربی میان شبستانهای این بنا، ایوان باشکوه و رفیعی قرار دارد و در هر جانب این ایوان، حجرهای با درگاه تنگ و کوتاه نمودار است.
در ضلع جنوبی مسجد گنبد خانه ساخته شده است و داخل آن محرابی با گچ بری زیبا قرار دارد. گنبد فیروزه ای رنگ مسجد جامع را می توان از تمام نقاط شهر ساوه به خوبی مشاهده نمود. گنبد مسجد به قطر ۱۴ و ارتفاع ۱۷ متر میباشد که ساق یا گردنه گنبد ۴ متر ارتفاع دارد و آراسته به کاشیهای معقر میباشد.
مسجد حکیم اصفهان
مسحد حکیم اصفهان در دوران شاه عباس دوم و در سال ۱۰۶۷ هجری قمری به سبک معماری اصفهانی بنا گردید که تکمیل و اتمام آن تا سال ۱۰۷۳ هجری قمری طول کشید. این مسجد که در یکی از محلههای قدیمی اصفهان معروف به بابالدشت و در انتهای بازار رنگرزان قرار دارد، توسط شخصی به نام حکیم داوود و همسر او زینب بیگم ساخته شد.
مسجد حکیم ۴ خروجی دارد که سر در هر خروجی با کاشی کاریهای زیبا و منحصر به فرد تزیین گردیده است. بالای سردر شمالی و شرقی بنا، نام شاه عباس دوم و تاریخ ساخت مسجد بر روی کاشیهای رنگارنگ ثبت شدهاست و خودنمایی میکند. سردر شمالی این مسجد، با تزییناتی مانند مقرنسهای ساده با کاشی معلقی، اشکال هندسی، شاپرکها، شمسهها، ستارههای چهار پر و اسامی چهارده معصـوم و کلمـه محمـد به صـورت دورانی مزین گشته و جلوه خاصی را به آن بخشیدهاست. سردر شرقی مسجد حکیم اصفهان، در نوع خود با هنرمندی خاصی تزیین شدهاست. این سردر با قطاربندی از آجر و بندکشیهای زیبا همراه با شمسههایی با رنگهای مختلف و گرهکشیهای زرد، سفید، فیروزهای و لاجوردی است که ترکیببندی این رنگهای زیبا چشمنواز و خیره کننده است.
در ادامه میتوانید اقدام به دانلود پاورپوینت معماری سبک اصفهانی نمایید.
مشخصات فایل :
- فایل پاورپوینت
- 81 اسلاید
- فونت زیبای Casablanca.
- حجم فایل :16.1 مگابایت
- تصاویر فایل :
مطالب موجود در فایل :
- فهرست
- معماری به شیوه اصفهانی و پیشنه این شیوه
- دوره های معماری شیوه اصفهانی
- ویژگی های سبک اصفهانی
- نیارش و آرایه در شیوه اصفهانی
- آمودها (تزیینات یا الحاقات غیرسازهای)
- کاشی هفت رنگ ، رنگ ، نقش بر دیوار ، نورپردازی ، آینه کاری و گچ بری ، آجرچینى و آمودهای چوبى
- بناها و آثار تاریخی سبک اصفهانی
- بررسی کاخ عالی قاپو اصفهان
- بررسی مسجد امام اصفهان
- بررسی مسجد شیخ لطف الله اصفهان
- بررسی مدرسه علمیه چهارباغ
- منابع