بررسی معماری سه خانه تاریخی کاشان (خانه بروجردی ها، طباطبایی ها و عباسیان)، پاورپوینت خانه های تاریخی کاشان، معماری خانه های تاریخی کاشان، پاورپوینت معماری خانه های کاشان، عناصر معماری خانه های کاشان
کاشان شهری تاریخی در شمال استان اصفهان است. این شهر در مرکز ایران و 200 کیلومتری مرکز استان قرار دارد. کاشان مهد تمدن و فرهنگ سنتی ایران و مشهور به دارالمومنین است. این شهر با بیش از 7000 سال قدمت شهرنشینی یکی از زیباترین شهرهای ایران نیز محسوب میشود. کاشان را میتوان من جمله شهرهایی دانست که در گذر زمان به اصالت و وجود مشاهیر علمی و ادبی زیادی بالیده است. کاشان از وجود بناهای تاریخی مهمی بهره می برد که پس از گذر سالیان دراز نیز همچنان استوار باقی مانده اند و یا آثاری از آن ها به جای مانده است که من جمله اهم آنها می توان از مناره زین الدین، آرامگاه سلطان عطابخش، مسجد عمادی، مسجد جامع، مدرسه سلطانی، مسجد و مدرسه آقابزرگ، قلعه جلالی، حمام سلطان امیراحمد و کاروان سرای امین الدوله نام برد. علاوه براین آثار تاریخی، خانه های تاریخی کاشان نیز بسیار چشم نوازاند که خانه بروجردی ها، خانه طباطبایی و خانه عباسیان مشهور ترین آن ها هستند.
خانه عباسیان
خانه عباسیان کاشان که از آن به عنوان شاهکار معماری ایران یاد میشود در دوره قاجار ساخته شده است و در فهرست آثار ملی ایران قرار دارد. مجموعه تاریخی عباسیان همزمان با دوره قاجار توسط محمد ابراهیم تاجر کاشی (پدربزرگ سید محمد علوی بروجرودی) که از تاجران معروف چینی و بلور در کاشان بود و درحدود سال 1245 هجری قمری آغاز شد ساخته شد و بعدها شخصی با شهرت عباسیان خانه برا به مبلغ 1000 تومان خریداری نمود. متأسفانه هیچ اطلاعاتی از معمار این مجموعه در دسترس نیست اما شواهد نشان دهنده آن است که ساخت این بنا 20 سال به طول انجامیده است.
مساحت این خانه 5000 مترمربع میباشد که به سبک گودال باغچه اجرا شده است که شامل اتاق های سه دری ، پنج دری، حوضخانه، ایوان، سرداب، مهتابی، هشتی و . . . میباشد. از ویژگی های معای خانه عباسیان میتوان به معماری محجبه، درون گرایی، توجه به فصول، قرینه سازی، توجه به حقوق همسایگی اشاره نمود. مصالح و تزئینات به کار رفته در این خانه شامل گچ بری، نقاشی، مشبک کاری، مقرنس، کاربندی، یزدی بندی، قطار بندی می باشد.

خانه طباطبایی ها
صاحب خانه طباطبایی، یکی از تاجران بین المللی فرش از اهالی نظنز و مقیم کاشان بود که با نام حاج سيد جعفر طباطبايی نطنزی شناخته میشد. وی در حدود سال 1250 هـ ق تصمیم به ساخت خانه ای مجلل در جوار بقعه مبارکه امامزاده سلطان امير احمد گرفت. او معمار معروف کاشانی، استاد علی مريم (معمار خانه بروجردی ها و سرای امین الدوله) ، هنرمند برجسته دوره قاجار، را به عنوان مامور طراحی و ساخت این خانه انتخاب کرد. معمار با استفاده از هنر و مهارت خود توانست در مدت 10 سال ساخت این خانه را به پایان برساند.
تزیینات مجلل و باشکوه داخلی و بیرونی همچون گچ بری های هنرمندانه و به کارگیری شیشه های رنگی و ارسی، حفظ اصالت معماری ایرانی و اسلامی و طراحی متناسب با فرهنگ و اقلیم خاص منطقه از ویژگی هایی است که خانه طباطبایی های کاشان را به یکی از منحصر به فرد ترین بناهای تاریخی ایران تبدیل می کند.
سبک معماری خانه طباطبایی ها به صورت گودال باغچه ، درون گرا و متقارن است که انتخاب سبک گودال باغچه به دلیل پایین بودن آب قنات عبوری از این منطقه و هم به دلیل اقلیم گرم و خشک شهر کاشان می باشد . اما دلیل دیگر برای انتخاب سبک گودال باغچه مسئه پایبندی به اعتقادات مذمبی و ایجاد حجاب و برقراری امنیت در خانه بوده است. مساحت خانه طباطبایی ها 4730 متر مربع است که شامل 40 اتاق، 4 حیاط، 2 حیاط خلوت و4 سرداب (زیرزمین) میباشد. در خانه طباطباییها میتوان اصول پنج گانه معماری (رسمی بندی، یزدی بندی، گره سازی، مقرنس، کاسه سازی) را بطور کامل مشاهده نمود. آب مورد نیاز ساکنان نیز از 2 رشته قنات به نامهای دولت آبادی و نصر آبادی تامین می شده است.

خانه بروجردی ها
قدمت خانه بروجردی ها به طوری که در کتیبه چهار طرف تالار آن به سال 1292 هجری.ق باز میگردد. این خانه را حاج سید جعفر نطنزی که از بروجرد مال التجاره وارد میکرده ساخته است. بنابر اظهارات موثق ساخت این مجموعه در حدود 18 سال یعنی تا 1310 هجری.ش به درازا کشیده، معمار این بنای زیبا علی مریم کاشانی است و در آن بیش از 150 بنا و هنرمند گچ کار و دیگر هنرمندان به کار گرفته شده اند.
مساحت خانه بروجردی ها 1700 مترمربع و زیربنا 1000 مترمربع میباشد که در دو طبقه و در بعضی قسمت ها مانند قسمت جنوبی که با سرداب دارای 3 طبقه است. این خانه دارای یک حیاط با ابعاد 20*30 و دارای سه ورودی میباشد. این خانه با بادگیرهای قرینه هلالی شکل زیبایی بر بام تالار و کلاه فرنگی روی آن یکی از زیبا ترین جلوه های معماری ایرانی را به معرض نمایش می گذارد.

در ادامه میتوانید اقدام به خرید و دانلود پاورپوینت معماری سه خانه تاریخی در کاشان نمایید.
مشخصات فایل :
- فایل پاورپوینت
- 199 اسلاید
- فونت زیبای Fa Casablanca
- حجم فایل : 23.5 مگابایت
- تصاویر فایل :
مطالب موجود در فایل :
- خانه هــای تاریخی به لحــاظ دید کارکرد گرایانــه
- کاشان
- مواردی در خصوص خانه ها در مناطق گرم
- عناصر معماری خانه های کاشان
- حیاط مرکزی
- زیرزمین
- دیوارها
- شاه نشین
- ایوان
- هشتی
- بادگیر
- پنجره ها و ارسی
- سه خانه تاریخی کاشان
- بخش اول : خانه عباسیان کاشان
- معرفی
- تاریخچه بنا
- موقعیت بنا
- شرح پلان
- پلان نیم طبقه اول، طبقه اول، نیم طبقه دوم و طبقه دوم، سه بعدی بنا، 4 برش از بنا
- ورودی و هشتی
- حیاط اصلی
- سازماندهی اتاق های بنا (نحوه چینش اتاق ها بر اساس گردش خورشید)
- ایوان جبه غربی
- اتاق پنج دری
- ایوانچه
- تالار سرپوشیده بزرگ و کوچک
- فضای رابط
- حیاط اندرونی و فضاهای آن
- شاه نشین اندرونی
- سرداب اندرونی
- حیاط خدمه
- حوضخانه
- عناصر طبیعی و معماری خانه عباسیان
- ویژگی های معماری خانه عباسیان (معماری محجبه، معماری درونگرا، تنوع فصول، قرینه سازی، حفظ حقوق همسایگی)
- مصالح و تزئینات خانه عباسیان
- بخش دوم : خانه طباطبایی ها
- معرفی
- تاریخچه بنا
- موقعیت بنا
- سه بعدی بنا، پلان همکف، زیرزمین، طبقه اول، 4 برش ازبنا
- معماری بنا
- بخش بیرونی
- ورودی و هشتی
- ایوان
- شاه نشین
- حیاط خلوت
- حیاط مرکزی
- اتاق های تابستانه و زمستانه
- بخش اندرونی
- تالار
- حیاط اندرونی کوچک و بزرگ
- بخش خدمه
- حیاط خدمه
- سرداب
- عناصر طبیعی و معماری خانه طباطبایی
- مردم واری
- پرهیز از بیهودگی
- خودبسندگی
- درونگرایی
- نیارش
- بخش سوم : خانه بروجردی ها
- معرفی
- تاریخچه بنا
- موقعیت بنا
- شرح پلان
- سه بعدی بنا، پلان طبقه اول و دوم و سوم، 3 برش از بنا
- تقسیمات فضاهای خانه بروجردی ها
- ورودی
- هشتی
- حیاط
- تقسیم بندی خانه به دو بخش زمستان و تابستان نشین
- بخش های تابستان نشین و زمستان نشین
- جبهه ی شرقی و غربی بنا
- تامین نور بنا
- مصالح مورد استفاده در بنا
- عناصر خانه بروجردی ها
- عرصه بندی بنا
- مفاهیم هویت ساز
- منابع