17
سه شنبه, دسامبر
ورود
x
ثبت
x

مراحل اجرای ساختمان فلزی صفر تا صد + پاورپوینت

ساختمان های فلزی
تایپوگرافی
  • خیلی کوچک کوچک متوسط بزرگ خیلی بزرگ
  • پیش فرض Helvetica Segoe Georgia Times

مراحل ساخت ساختمان فلزی از ابتدا تا انتها ، پاورپوینت صفر تا صد ساختمان فلزی ، ساختمان اسکلت فلزی، مراحل نصب اسکلت فلزی ، مراحل ساخت ساختمان اسکلت فلزی، دانلود پاورپوینت از مراحل اجرای ساختمان اسکلت فلزی ، ساختمان فولادی، محاسن و معایب اسکلت فلزی، اتصالات در ساختمان اسکلت فلزی، انواع اتصالات تیر و ستون

در این مطلب قصد داریم تا به طور کامل مراحل اجرای یک ساختمان اسکلت فلزی را از ابتدا تا انتها شرح دهیم و در پایان مطلب میتوانید اقدام به دانلود پاورپوینت صفر تا صد ساختمان فلزی نمایید.

سازه های اسکلت بتنی و اسکلت فلزی از جمله رایج ترین شیوه های ساختمان سازی در ایران به شمار میروند. که هر کدام از این شیوه ها محاسن و معایب خود را به دنبال دارد که باتوجه به ماهیت و مشخصات پروژه و انتظارات کارفرما نوع اسکلت بنا تعیین میشود استفاده از فولاد به عنوان سازه بنا تنها به قاب های ساختمانی محدود نمیشود بلکه از آن در سازه های پوسته ای، سازه های خرپایی و سازه های معلق نیز استفاده میگردد. از جمله سازه های قابی میتوان به ساختمان های چند طبقه ، ساختمان های صنعتی (سوله ها) و پل ها اشاره نمود.

سازه فولادی

سازه فولادی مجموعه ای از اعضای باربرساخته شده از نیمرخهای فولادی یا ورق می باشد که به کمک اتصالات به یکدیگر متصل می گردند. وسایلی که برای ساخت اعضا  و اتصال آنها به  یکدیگر به کار می رود شامل پیچ و پرچ و جوش است.

تاریخچه سازه های فولادی

استفاده از فلز به عنوان مصالح سازه ای درصنعت ساختمان، با ساخت یک پل قوسی به دهانه 30 متر با استفاده از اعضای چدنی بین سال های 1777 تا 1779 فراگير شد. از سال 1840 ، به تدریج آهن - کم کربن (چکش خوار) جایگزین چدن معمولی در ساخت سازه های فولادی شد. قدیمی ترین مثال در این زمینه پل چهار 140 و 70 ،140 ، دهانه ای با دهانه های 70 متر می باشد که برای ساخت آن از ورق ها و نبشی هایی از جنس آهن کم کربن استفاده گردید.

اولین پل فلزی جهان
اولین پل فلزی جهان

محاسن سازه های اسکلت فلزی

سازه های اسکلت فولادی، به دلیل مزایای زیاد، کاربرد فراوان پیدا کرده است. مزایایی مانند استحکام، خواص خوب مکانیکی و مقاومت بالا در کشش و فشار؛ همچنین به علت تولید فولاد در کارخانه و شرایط بهتر کنترل کیفیت آن، از بتن و سایر مصالح بنایی مشخصات مناسب تری دارد. از دیگر مزایای اسکلت فولادی می توان به امکان توسعه ی سازه، اتصال چند قطعه به یکدیگر توسط جوش یا پیچ، امکان پیش ساخته کردن قطعات، سرعت نصب، اشغال فضای کمتر، و قابلیت کاربرد در ارتفاع زیاد اشاره کرد.

معایب سازه های اسکلت فلزی

حساسیت فولاد در برابر رطوبت هوا منجر به زنگ زدگی اسکلت فولادی می شود لازم است برای حفاظت آن به اقداماتی از قبیل رنگ آمیزی با ضدزنگ و سایر روش های حفاظتی، خصوصاً در مناطقی نظیر بنادر، مبادرت نمود. مقاومت پایین آن در مقابل آتش سوزی و احتمال اتصالات نامناسب یا با کیفیت نامطلوب جوشکاری از معایب سازه های فولادی است.

وسایل اتصال

برای اتصال قطعات فولادی برحسب مورد از وسایل اتصال مختلف شامل پرچ، پیچ و جوش استفاده می شود.

1-پرچ

پرچ از قدیمی ترین وسایلی است که از آن برای اتصال اعضای سازه های فلزی استفاده می شود.یک پرچ کوبیده نشده از یک تنه استوانه ای کوچک که سر آن دارای کلاهک می باشد تشکیل شده است. پرچ ها معمولاً از فولاد معمولی ساخته می شوند. روش کوبیدن پرچ بدین ترتیب است که ابتدا آن را تا دمای سرخ شدن گرم میک‌نند، سپس آن را توسط انبر مخصوصی درون سوراخ اتصال قرارداده و با ثابت نگه داشتن سرکلاهک دار آن، سر دیگر را میک‌وبند تا به فرم کلاهک درآید و پرچ محکم گردد. در طی این مراحل تنه پرچ، به طور کامل سوراخی را که در آن فرورفته، پر میک‌ند.

اتصال پرچی
اتصال پرچی

2-پیچ

یک اتصال پیچی از نظر اجرایی، سریعتر و عمل یتر از سایر اتصالات است و با توجه به سرعت و آسانی اجرا بر دیگر اتصالات برتری دارد. اجزای تشکیل دهنده هر اتصال پیچی شامل سرپیچ، تنه پیچ، واشر و مهره است. انواع پیچ شامل پیچ های معمولی، پیچ های پرمقاومت میباشد.

اتصال پیچی
اتصال پیچی

3-جوش

جوشکاری عبارت است از اتصال و یکپارچه کردن مصالح به یکدیگر به کمک حرارت، با و یا بدون استفاده از فشار و یا مواد پرکننده اضافی. به مصالحی که باید به هم متصل گردند فلز مبنا و به ماده ای که این اتصال را برقرار می سازد فلز پرکننده یا فلز جوش گفته می شود. جوشکاری با استفاده از قوس الکتریکی با الکترود روکشدار یکی از مهمترین، ساد هترین و شاید کارآمدترین روش هایی است که برای اتصال فولاد ساختمانی به کار می رود. در محاورات فنی، این روش به نام جوش دستی با الکترود خوانده می شود.

اتصال پیچی
اتصال پیچی

مراحل اجرای ساختمان فلزی

1- مراحل اولیه اجرایی

  1. ابتدا کارفرما موظف میباشد که براي انجام کار مراحل قانونی و کسب مجوز مربوطه به سازمانها و دیگر مراجع ذیربط مراجعه کند
  2. شناخت خصوصیات زمین براي برآورد هاي طراحی
  3. آماده سازی محوطه و استقرار عوامل اجرایی و شروع کار (تجهیز کارگاه) .

2- تخریب

در صورتی که احداث بنا در محلی باشد که دارای ساختمان قدیمی بوده و یا سازه ای باشد که نیاز به از بین بردن آن باشد عملیات تخریب صورت میگیرد. در عملیات تخریب لازم است تا تمام نکات ایمنی مربوط به تخریب لحاظ گردد. همچنین رعایت نکات ذکر شده در مبحث 12 مقررات ملی ساختمان نیز ضروری میباشد.

3- گود برداری

داشتن اطلاعات اوليه از زمين و خاك از قبيل ظرفیت باربری خاک، نوع خاك بويژه از نظر ريزشي بودن، وضعيت آب زير زميني، عمق يخبندان، تأسیسات زیرزمینی، چاه های آب و فاضلاب و قنوات متروک و دایر در نزدیکی مکان گودبرداری و ساير ويژگي هاي فيز كيي خاك كه با آزمايش از خاك آن محل مشخص مي شود، بسيار ضروري است. در هنگام خاكبرداري پي در زيرزمين، ممكن است جداره ريزش كند يا اينكه زير پي مجاور خالي شود كه با وسايل مختلفي بايد شمع بندي و حفاظت جداره صورت گيرد؛ به طوري كه مقاومت كافي در برابر بارهاي وارده را داشته باشد. كيي از راه حل هاي جلوگيري از ريزش خاك و پي ساختمان مجاور، اجراي سازه نگهبان است.

نکات فنی و اجرایی در گودبرداری

چاه های متروكه با شفته ی مناسب پر مي شوند؛ در صورت برخورد با قنات متروكه نیز بايد از پی مركب يا پی تخت استفاده كرد يا روي قنات را با دال بتنی محافظ پوشاند. در برخي موارد برای حفظ رقوم زير بتن مگر، ناچار به زيرسازی شالوده هستيم، اما در صورتیکه ضخامت زيرسازی كمتر از 30 سانتيمتر باشد، می توان با افزايش ضخامت بتن مگر زيرسازی را انجام داد و در صورت زياد بودن ضخامت زير سازی، مي توان با حفظ اصول فني، لاشه چينی با سنگ و ملات ماسه سیمان انجام داد، يا شفته ريزی كرد.

گودبرداری
گودبرداری

4- بتن مگر

بتن مگر که به آن بتن لاغر نیز می گویند اولین قشر پی سازی می باشد. مقدار سیمان مورد استفاده در این بتن 100 - 150 کیلوگرم بر متر مکعب میباشد. بتن مگر معمولا به دو دلیل مورد استفاده قرار می گیرد:

  1. برای جلو گیری از تماس مستقیم بتن اصلی فونداسیون با خاک و نفوذ شیره بتن به خاک .
  2. براي رگلاژ کف فونداسیون و ایجاد سطحی صاف برای ادامه پی سازی.

ضخامت بتن مگر حدودا 10 سانتی متر می باشد . بتن مگر توسط میکسر ها برای به محل پروژه آورده حمل می گردد و پس از تخلیه بتن کارگران سطح روی آن را با ماله تقریباً صاف میکنند. حدودا سه الی چهار ساعت به آب دادن مختصر و سطحی آن باید پرداخته شود تا مقاومت مورد نظر حاصل گردد.

5- پیاده کردن نقشه

هدف از پیاده کردن نقشه عبارت است از انتقال نقشه ساختمان از روی کاغذ بر روی زمین با ابعاد اصلی آن بطوریکه محل دقیق پی ها و ستون ها و ابعاد آنها روی زمین مشخص گردد. در موقع پیاده کردن نقشه از نقشه ی پی کنی استفاده میگردد. براي نقشه ی ساختمان های مهم معمولا از دوربین نقشه برداری استفاده می شود و براي نقشه ی ساختمان های کوچک و معمولی از متر و ریسمان کار استفاده میگردد . کارگران با حضور مهندس ناظر به پیاده کردن دقیق نقشه فونداسیون اقدام میکنند. به گونه ای که به وسیله ی متر، ریسمان کار و گچ کاملا ابعاد فونداسیون را مشخص و در روی زمین پیاده شود.

پیاده کردن نقشه
پیاده کردن نقشه

6- فونداسیون

قسمتی از یک سازه است که غالباً زیر تراز سطح زمین (Foundation) شالوده یا فونداسیون قرار می گیرد و نیروهای ناشی از سازه را به پی (خاک یا بستر سنگی) انتقال می دهد.

انواع پی :

  1. پی منفرد
  2. پی نواری
  3. پی گسترده
  4. شمع ها
آرماتوربندی فونداسیون

آرماتور ها مطابق نقشه های اجرایی برش داده شده و آماده میگردند و در محل های مربوطه بافته میشوند. فاصله میلگردها تا سطح آزاد بتن در شالوده نباید از 4 سانتیمتر کمتر باشد. حداقل قطر آرماتور مورد استفاده در شالوده 10 میلیمتر می باشد. فاصله بین آرماتورها بین 100 تا 350 میلیمتر متغیر است.

صفحه ستون و بلت ها

ستون فلزی به واسطه صفحه اي فلزی كه از كي سو با ستون و از سوي ديگر با بتن درگير شده است روی شالوده قرار مي گيرد. ستون فلزی به علت سطح مقطع کم، فشار زیادی روی شالوده منتقل می کند که بتن شالوده قادر به مقاومت در مقابل آن نیست. بنابراين صفحه ستون (بیس پلیت) واسطه ا ي است كه ضمن افزايش سطح تماس ستون با پي، سبب می گردد توزيع نيروهای ستون در حد قابل تحمل برای بتن کاهش یابد. اتصال صفحه ستون با بتن به وسيله ی پیچ های مهاری(میله های مهاری یا بولت ها) تامین می شود. میله های مهاری تا حصول مقاومت کششی کل باید در بتن شالوده مهار شوند. در ایران پیچ های مهاری از دنده کردن میلگردهای صاف (بدون آج) ساخته میشوند.حداقل قطر ميله های مهاری، ميلگرد نمره 20 است.

بیس پلت و بولت
بیس پلت و بولت

 

در انجام عملیات نصب اسکلت، دو روش عمومی برای نصب صفحه ستون برروی شالوده وجود دارد:

1- روش سنتی

در این روش که در ساختمان سازی متعارف در ایران معمول است، ورق صفحه ستون به صورت جدا از ستون همراه با میله ی مهاری قبل از بتن ریزی برروی شالوده مستقر می گردد. و پس از بتن ریزی، مهره های میله ی مهاری باز شده و سطح شالوده تمیز و مرطوب می گردد. سپس ملات پرسیمان با ضخامت لازم روی شالوده پخش شده و ورق صفحه ستون روی آن قرارگرفته و به کمک تراز و دوربین، در وضعیت نهایی خود قرار گرفته و مهره های میله های مهاری سفت می شود. بعد از گرفتن ملات، صفحه ستون آماده ی نصب ستون برروی آن می باشد.

روش سنتی نصب صفحه ستون
روش سنتی نصب صفحه ستون

2- روش صنعتی

در اين روش، میله های مهاری را در محل های تعيين شده قرار می دهند و موقعيت آنها را به وسيله شابلون تثبيت می كنند و سپس بتن ریزی شالوده انجام می شود. در این روش صفحه ستون در کارخانه به صورت گونیا به پای ستون جوش و یکپارچه می شود. برای نصب، ابتدا شابلون ها را پس از سفت شدن بتن، باز کرده و روی شالوده  پدگذاری (Pading) میشود. پدها ورق های 4*100*100 میلیمتر می باشند که یک شاخک نبشی به سطح تحتانی آن جوش شده است. پدها بطور کامل به کمک ملات در موقعیت موردنظر مستقر و تراز می شوند. بعد از گرفتن ملات زیر پد، ستون به همراه صفحه ستون روی آن ها مستقر شده و ستون کاملاً به صورت شاقولی درمی آید و مهره ی میله های مهاری سفت می شود. در مرحله آخر دور ورق صفحه ستون قالب بندی شده و فضاهای خالی زیر صفحه ستون به کمک ملات خیلی روان منبسط شونده پر می شود که به این عمل گروت ریزی می گویند.

قالب بندی و بتن ریزی فونداسیون

قالب بندی فونداسیون باید به طور کامل صورت گیرد و از تماس بتن و خاک در هنگام بتن ریزی جلوگیری گردد در مواردی میتوان با استفاده از پلاستیک و یا مشمع دیواره گود برداری را پوشاند و آن را به عنوان قالب به حساب آورد .برای قالب بندی میتوان از انواع قالب های چوبی ، فلزی و ... استفاده نمود که هر کدام مزایا و معایب مربوط به خود را دارند اما به طور عمومی نحوه قالب بندی فونداسیون بدین صورت میباشد که ابتدا با ریسمان کشی حدود مشخص و سپس با میله داربست دور پی جاگذاری میگردد و چند تخته طویل (قالب های مورد نظر) را کنار هم قرار داده ، سپس به وسیله سیم این تخته ها را به لوله داربست ها متصل میکنیم. نکته مهم قبل از قالب بندی باید قالب ها به مواد رها ساز آغشته گردنند تا به راحتی از بتن جدا شده و به آن آسیبی وارد نکنند.

بتن آماده خریداری شده توسط میکسر به محل پروژه حمل می شود و با پمپ تخلیه می گردد در حین بتن ریزی از دستگاه ویبراتور برای ارتعاش کردن (متراکم کردن بتن) استفاده می شود تا بتن کامل در قالب جابه جا شود . بعد از بتن ریزي بعد از 5 الی 6 ساعت می توان برای آب دادن اقدام کرد (شروع عمل آوری بتن بلافاصله پس از بتن ریزی و تراکم صورت میگیرد) ، لازم به ذکر است که اگر به بتن آب داده نشد به اصطلاح باعث سوختن می شود .

قالب بندی و بتن ریزی فونداسیون
قالب بندی و بتن ریزی فونداسیون

7- ستون

بعد از نصب صفحه ستون نوبت به اجرای ستون ها میرسد. ستون عضوی است که معمولا بصورت عمودی در ساختمان نصب می شود و نیروی محوری را تحمل میکند. نیروهای محوری بصورت نیروی فشاری ناشی از بار مرده و بار زنده وارده بر سطح کف طبقات است که بطور مستقیم و یا از طریق تیر به ستون منتقل می شود.

مقاطع ستون

مقطع مناسب برای ستون ها بصورت قوطی مربع یا مستطیلی می باشد. مقاطع دایره ای و چند ضلعی نیز در سازه کاربرد دارند و عموماً به منظور تأمین ملاحظات معماری استفاده می شوند.

برای ساختن ستون های فولادی از انواع پروفیل ها و ورق ها استفاده می شود. عموماً ستون ها از لحاظ شکل ظاهری به سه گروه تقسیم می شوند:

1- نیمرخ ها نورد شده

شامل مقاطع IPE ، IPB و سایر مقاطعی که در کارخانه ساخته میشوند.

بهترین پروفیل نوردشده برای ستون، تیرآهن بال پهن (IPB) یا قوطی مربع شکل است زیرا از نظر مقاومت بهتر از مقاطع دیگر عمل میکنند. علاوه بر اين در اكثر شرايط اجرايی،اتصال تير ها به راحتی روی آن ها انجام می شود

نیمرخ های نورد شده (IPB و قوطی)
نیمرخ های نورد شده (IPB و قوطی)

2- مقاطع مرکب

ترکیبی از نیمرخ های نورد شده و ورق را مقطع مرکب می گویند. ستون های مرکب از ترکیب دو و یا چند نیمرخ مثل IPE، ناودانی یا نبشی به کمک ورق های سرتاسری و ممتد و یا تسمه های موازی یا مورب ساخته می شوند.

نیمرخ های مرکب
نیمرخ های مرکب

3- ستون های ساخته شده از ورق

در گذشته وقتی طراحان می خواستند ستون های سنگین طراحی کنند مقاطع بال پهن را به وسیله ورق های پوششی که توسط پرچ به آن متصل می شدند را تقویت میکردند. در سال های اخیر پس از متداول شدن جوش همین عمل را به وسیله جوشکاری انجام می دهند. اشکال این روش آن است که چون ورق پوششی فقط در دو لبه کناری به ستون جوش می گردد، در مقابل نیروی کششی حاصله از بال تیر از خود ضعف نشان داده و به طرف خارج خم برمی دارد. بهترین نوع طراحی در این موارد استفاده از ستون های ساخته شده از ورق می باشد. این ستونها بدون هیچگونه جوشکاری اضافه، مستقیم ترین راه برای ساختن ستون می باشند و برای انتقال نیروی کششی بال تیر به ستون هیچگونه اشکالی ایجاد نمیکنند.مقاطع صلیبی و مقاطع جعبه ای از جمله ستون های ساخته شده از ورق میباشند.

نیمرخ های ساخته شده از ورق
نیمرخ های ساخته شده از ورق
نصب ستون روی صفحه ستون

در انجام عملیات نصب اسکلت، دو روش عمومی برای نصب ستون برروی صفحه ستون وجود دارد:

1- روش سنتی

بر روی صفحه ستون محل ستون و محل آکس آن را کنترل می کنیم؛ سپس نبشی هایی به صورت عمود بر هم بر روی صفحه ستون جوش داده، آنگاه ستون را مستقر و اقدام به نصب دیگر نبشی های لازم کرده و آن ها را به صفحه ستون جوش می دهیم. قبل از جوشکاری باید ستون ها را هم محور و قائم نموده و عمود بودن در دو جهت کنترل گردد. پس از نصب ستون ها با توجه به ارتفاع ستون و آزاد بودن سرستون، ممکن است تا زمان نصب تیرها، ستون ها در اثر شدت باد و وزن خود حرکت هایی داشته باشند که احتمالاً تاثیر نامطلوب و ایجاد ضعف در جوشکاری و اتصالات کف ستون ها خواهد داشت. به این سبب، باید پس از نصب، فوراً به مهاربندی موقت ستون ها به وسیله میلگرد یا نبشی به صورت ضربدری اقدام کرد.

2- روش صنعتی

در این روش صفحه ستون در کارخانه به صورت گونیا به پای ستون جوش و یکپارچه میشود

رواداری نصب ستون (انحراف مجاز)

حداکثر میزان جابجایی مجاز محور ستون از محل فرضی، مساوی 6 میلیمتر می باشد. حداکثر ناشاقولی مجاز ستون ها، به ازای هر طبقه مساوی 1/500 ارتفاع و حداکثر 25 میلیمتر به سمت نما و 50 میلیمتر به سمت داخل ساختمان می باشد. 

8- تیر

پس از نصب ستون ها بر روی صفحه ستون، تیر ها نصب میگردند.

تیرها قطعات ساز های هستند که در سازه عموما بصورت اعضای افقی یا شیبدار قرار گرفته و بارهای قائم بر محور خود را به تکیه گاه ها که معمولاً ستون ها هستند، منتقل می کنند. در اثر این بارها، در لایه های مختلف تیر تنش کششی و فشاری ایجاد میشود.

انواع تیرها در ساختمان های فلزی

1-تیرهای اصلی یا شاه تیرها (Girder)

شاه تیرها اعضای فلزی افقی اصلی هستند که با اتصالات لازم به ستون ها متصل می شوند و به وسیله آن ها بار طبقات به ستون ها انتقال می یابد و به صورت های تیرآهن های معمولی به صورت های تک یا جفت، تیرآهن بال پهن، تیرآهن معمولی با ورق تقویتی روی بال ها و یا جان به کار میروند.

2-تیرهای فرعی یا تیرچه ها (joists)

تیرچه ها اعضای افقی فرعی هستند که به شاهتیرها متصل شده و بار سقف را به شاهتیرها منتقل می کنند. تیرچه ها عموماً از نیمرخ های نورد شده سبک IPE یا INP ساخته میشوند. امروزه استفاده از سقف های تیرچه و یونولیت در ساختمان های فلزی نیز معمول شده است.

تیرهای فرعی در اسکلت فلزی (تیرچه و تیرهای لانه زنبوری)
تیرهای فرعی در اسکلت فلزی (تیرچه و تیرهای لانه زنبوری)
انواع اتصال تیر به ستون

مجموعه به هم پیوسته اعضای یک سازه را قاب (Fram) مینامیم. اصولا در ساختمان های فولادی نحوه اتصال و رفتار قطعات نسبت به یکدیگر در تکیه گاه (محل تقاطع اعضا) در محاسبات حائز اهمیت میباشد.

1-اتصال ساده تیر به ستون

در این نوع اتصال تیر می تواند آزاد باشد و به راحتی دوران زاویه ای به خود بگیرد. بنابراين در این تکیه گاه لنگر گیرداری وجود ندارد. به عبارتی تيكه گاه، لنگری را منتقل نمی كند. اتصال با جفت نبشی جان، اتصال با نبشی نشيمن و اتصالات با نشيمن تقويت شده از انواع اتصالات ساده میباشد.

1-1 اتصال ساده با نبشی جان

در این اتصال ساده ی تیر به تیر دو عدد نبشی را در یک سر تیر به جان آن جوش میدهند و در سمت دیگر با خال جوش به ستون یا شاهتیر متصل میکنند. جوش بین نبشی و ستون یا شاهتیر را بعد ازاینکه اتصال تنظیم شد،بر روی کار انجام میدهند. وقتی که از نبشی جان برای اتصال تیربه ستون استفاده میگردد، فاصله ای در حدود 20 میلی متر بين تير و ستون در نظر گرفته میشود تا نصب تیر ساده باشد. وقتی که اتصال تیرچه به شاهتیر به نحوی انجام میگیرد که بالهای فوقانی هر دو در یک تراز واقع میگردد، باید قسمتی از بال تیرچه را زبانه کرد.

اتصال با نبشی جان
اتصال ساده با نبشی جان

2-1 اتصال ساده با نبشی نشیمن

در این اتصال از یک نبشی به عنوان نشیمن گاه تیر فرعی و از یک نبشی در بالای تیر فرعی استفاده میگرددو مانند اتصال ساده با نبشی جان، از اتصال با نبشی نشیمن تنها برای انتقال واکنش تکیه گاهی قائم استفاده می شود. بنابراین اتصال نباید در انتهای تیر، گیرداری قابل توجهی ایجاد کند. به این دلیل است که نبشی نشیمن و نبشی بالایی باید نسبتاً قابل انعطاف باشند. در این نوع اتصال، تیر بر روی یک نشیمن که هیچ گونه تقویتی در آن صورت نگرفته است، قرار می گیرد.

اتصال با نبشی نشیمن
اتصال ساده با نبشی نشیمن

3-1 اتصال ساده با نبشی نشیمن تقویت شده

وقتی که عکس العمل قائم در محل تکیه گاه زیادتر از حدّ تحمل نشیمن های ساده گردد، می توان از نبشی با ورق تقویت شده استفاده کرد. ضخامت صفحه ی نشیمن گاه در حدود ضخامت بال تیر انتخاب می شود و از صفحات تقویت کننده (محکم کننده) زیر نشیمن به صورت مستطیلی یا مثلثی (لچکی) استفاده می گردد.

اتصال با نبشی نشیمن
اتصال ساده با نبشی نشیمن تقویت شده

2-اتصال صلب تیر به ستون

در تکیه گاه کاملاً گیردار، دوران زاویه ای (چرخشی) بین تیر و ستون انجام نمی گیرد، در این نوع اتصال تکیه گاهی، تامین درصد گیرداری در حدود 90 درصد یا بیشتر برای جلوگیری از تغییر زاویه ضرورت دارد.

1-2 اتصال مستقیم

بال فوقانی و تحتانی به طور مستقیم و بدون هیچ واسطه ای با جوش شیاری با نفوذ کامل به ستون جوش میشود. اجرای این جزییات در پای کار مشکل است، زیرا طول تیر باید دقیقاً به اندازه ی فاصله ی آزاد دو ستون بریده شود که این عمل به راحتی امکان پذیر نیست.

2-2 اتصال با ورق زیرسری و روسری

هر دو بال تحتانی و فوقانی به ترتیب از ورق های زیرسری و روسری استفاده میشود. ورق زیرسری در کارگاه برروی زمین به ستون جوش شده و ورق روسری پس از نصب تیر روی آن مونتاژ و جوش می شود.

3-2 اتصال فلنجی

روش اتصال تیرها به هم با استفاده از پیچ های پرمقاومت و بصورت اصطکاکی می باشد.

اتصالات صلب تیر به ستون
اتصالات صلب تیر به ستون

 

اتصالات صلب تیر به ستون
اتصالات صلب تیر به ستون

3-اتصال نیمه صلب تیر به ستون

اتصالاتی را که مقداری گیرداری در تکیه گاه به وجود می آورند و در نتیجه باید برش و لنگر را توأمان تحمل می نامیم. در این حالت، بین تیر و ستون دوراني صورت می گیرد كه مقدار آن کمتر (اتصالات نیم گیردار) کنند از اتصال مفصلی است.

9- راه پله

برای ساخت تیر را هپله، ابتدا الگوی آن تهیه شده و سپس مطابق شکل برابر با زاویه ی ،(α) شمشیری ساخته م یشود. ضمناً زاویه ی الگو (α) برابر با زاویه شیب راه پله میباشد. و زاویه ی θ متمم α خواهد بود یعنی:

اجرای راه پله
اجرای راه پله

10- مهاربند ها (بادبند)

پس از اتصال تیر و ستون و تشکیل قاب ساختمانی نوبت به نصب مهاربندها مطابق نقشه های اجرایی میگردد. از بادبندها جهت تحمل بارهای جانبی ناشی از باد و زلزله استفاده میگردد.

مقاطع مورد استفاده در بادبندها

از نبشی ها ، ناودانی ها ، نیمرخ ها نورد شده، تسمه ها و میلگردها به صورت زوج و تکی میتوان به عنوان عضو مایل یا بادبندی استفاده نمود.

انواع مقاطع جهت بادبند
انواع مقاطع جهت بادبند
متداول ترین مهاربندهای واگرا و همگرا
متداول ترین مهاربندهای واگرا و همگرا

11- اجرای سقف

امروزه سقف های متنوعی را در اجرای ساختمان ها و سازه به کار میبرند که انتخاب نوع سقف به نوع پروژه و انتظارات کارفرما (کاربری بنا) بستگی دارد. از جمله سقف های رایج در کشور میتوان به سقف تیرچه و بلوک ، سقف وافل ، سقف کوبیاکس ، سقف یوبوت ، سقف هالوکور و ... اشاره نمود. در این مطلب ما اجرای سقف تیرچه کرومیت (تیرچه با جان باز) را مد نظر قرار داده ایم و نکات مربوط به آن را بررسی می نماییم.

سرعت اجرا سقف کرومیت در مقایسه با تیرچه بلوک بسیار بیشتر است. دلیل این موضوع لزوم شمع بندی در زیر سقف های تیرچه بلوک است که باعث میشود طبقه طبقه اجرا شود. در حالیکه این محدودیت در تیرچه کرومیت نیست و میتوان چندین سقف را همزمان بتن ریزی کرد. توصیه میشود حداکثر ۳ سقف کرومیت را همزمان بتن ریزی کنیم.

تیرچه گذاری

تیرچه ها معمولا به صورت آماده خریداری شده و به محل پروژه حمل میشوند و در مواردی هم در محل کارگاه عملیات ساخت تیرچه انجام میگیرد. طبق نقشه های اجرایی (نقشه تیرچه ریزی) تیرچه ها را با فواصل تعیین شده در دل تیرها (در کد ارتفاعی معین) قرار میدهند در ادامه یونولیت ها (صرفا عمل پر کردن فضای خالی را بر عهده دارند) مابین تیرچه ها قرار میدهند.

مطلب مرتبط :
سقف وافل + پاورپوینت

تیرچه کرومیت
تیرچه کرومیت

 

تیرچه ریزی
تیرچه ریزی
قرار دادن آرماتورهای حرارتی و لوله های تاسیساتی

در این مرحله از اجرای ساختمان اسکلت فلزی نوبت به قرار دادن آرماتورهای حرارتی سقف می سد. آرماتورهای حرارتی، عمود بر تیرچه ها قرار داده می شوند که به خوبی با ترک های حرارتی بتن و جمع شدگی آن مقابله می نمایند. به طور کلی این میلگردها به صورت چپ و راست بر روی سقف قرار می گیرند و در زمانی که بتن با افت حرارت مواجه می شود از ترک خوردن آن جلوگیری می کند. معمولا آرماتورهای فوقانی (نبشی فوقانی) تیرچه ها به عنوان یک ردیف آرماتور حرارتی در نظر گرفته میشود و فقط یک ردیف آرماتور (معمولا نمره 6) بر روی یونولیت ها قرار داده میشود.

قرار دادن آرماتورهای حرارتی سقف
قرار دادن آرماتورهای حرارتی سقف

12- عملیات سفت کاری

نبشی کشی و اجرای دیوارهای ساختمان

در ساختمان سازی برای جلوگیری از ریزش دیوار های بدون نما یا نمادار بین دو ستون، این پروفیل را نصب می کنند که این کار منجر به استحکام بیشتر دیوار می شود. به این نبشی کشی ها اصطلاحا وال پست گفته میشود. در اصل برای اینکه دیوار با اسکلت سازه درگیری خوبی داشته باشد از وال پست استفاده می گردد

معمولا ضخامت دیوارهای پیرامونی ساختمان ها 22 سانتی متر و دیوارهای داخلی 11 سانتی متر میباشد که برای اجرای دیوارها از بلوک ، سفال و آجر استفاده میگردد که بلوک و سفال بدلیل سرعت کار بالا و عایق بودن استفاده بیشتری از آجر دارد.

شیب بندی پشت بام

هرجا که آب و کف سازی با هم در ارتباط باشند برای سرعت بخشیدن به خروج آب نیاز به شیب بندی کف است. در پشت بام ها با ایجاد کروم ها و پرکردن فضای کروم ها با مصالح سبک مانند پوکه معدنی و سپس اجرای یک لایه ملات بر روی پوکه ها ادامه میابد. در پایان کار نیز اقدام به قیر و گونی و ایزوگام کردن پشت بام می نمایند.

شیب بندی و اجرای پشت بام
شیب بندی و اجرای پشت بام

13- عملیات نازک کاری

اجرای نمای ساختمان

اولین جلوه بصری هر ساختمانی نمای آن است که می تواند با کاربر و مخاطب آن ارتباط برقرار کند. اما این نما باید به گونه ای طراحی شود که صرفا یک صفحه دو بعدی فاقد ارزش بصری نباشد، طراحی نمای ساختمان به عنوان اولین عنصر تاثیر گذار بر مخاطب باید فکر شده و طبق اصول طراحی شود. با توجه به خواسته کارفرما و منطقه ای که ساختمان در آن اجرا میشود میتوان از انواع نمای آجری ، رومی ، چوبی ، کامپوزیتی و . . . استفاده نمود.

اجرای نمای ساختمان
اجرای نمای ساختمان
تاسیسات

در این مرحله از اجرای ساختمان باید عملیات لوله کشی انجام گیرد لوله ها طبق نقشه های اجرایی تاسیساتی در محل های مورد نظر در کف و دیوارها کار گذاری میگردند.

مرحله اجرای تاسیسات ساختمان
مرحله اجرای تاسیسات ساختمان
اجرای سفید کاری

در این مرحله اقدام به اجرای سفید کاری میگردد. ابتدا یک لایه آستر (ملات گچ و خاک) به ضخامت 2 تا 3 سانتی متر بر روی دیوارها و سقف اجرا شده و بعد از آن یک لایه گچ نازک به ضخامت 1 میلی متر روی آن اجرا میگردد. همچنین با اجرای گچ بری ها اشکال زیبایی را در ساختمان ایجاد مینمایند.

سفید کاری ساختمان
سفید کاری ساختمان
کف سازی

در اجرای کف سازی ابتدا باید زیر سازی انجام گیرید برای این منظور ابتدا زیر سازی را با استفاده از مصالح مناسب (نظیر خاک ، پوکه و . . . ) انجام میگیرد. برای کف سازی از مصالح مختلفی نظیر کاشی و سرامیک، سنگ، موزاییک ، پارکت و . . . استفاده میگردد.

کف سازی ساختمان
کف سازی ساختمان
نصب درب و پنجره ها

در گذشته جنس پنجره ها از آهن و آلومینیوم و یا چوب انتخاب میشد اما امروزه و افزایش نیاز به کاهش مصرف انرژی و جلوگیری از ورود صدا به داخل ساختمان استفاده از درب و پنجره های دو جداره UPVC الزامی گردید. درب های ورودی واحد های ساختمانی از نوع چوبی میباشد.

نصب درب و پنجره ها
نصب درب و پنجره ها
نصب کابینت ها

کابینت‌ها یکی از مهم‌ترین ارکان درون آشپزخانه هستند و حضور آن‌ها نقش زیادی در زیبایی منزل دارد. کابنیت‌های آشپزخانه از نظر رنگ و مدل، باید با دکوراسیون منزل هماهنگ باشند و با چیدمان وسایل منزل هارمونی داشته باشند تا به کمک هم، ترکیب چشم‌نوازی را در نظر بیننده پدید آورند. علاوه بر این، ساخت کابینت‌ها از متریال با کیفیت و بادوام، مساله‌ی مهم دیگری ست که به زیبایی و ماندگاری کابینت‌های آشپزخانه کمک بسیاری خواهد کرد.

نصب کابینت ها
نصب کابینت ها

در ادامه میتوانید اقدام به دانلود پاورپوینت مراحل اجرای ساختمان فلزی نمایید.

مشخصات فایل :

  • فایل پاورپوینت
  • 187 اسلاید
  • فونت زیبای Casablanca.
  • حجم فایل :16.6 مگابایت
  • تصاویر فایل :

 

مطالب موجود در فایل :

  • مقدمه
  • سازه های فولادی
  • تاریخچه سازه های فولادی
  • محاسن و معایب سازه های فولادی
  • وسایل اتصال در سازه های فولادی (پیچ، پرچ و جوش)
  • مراحل اولیه اجرایی
  • عملیات تخریب (روش های تخریب و الزامات اجرایی)
  • گود برداری (روشهای پایداری گود)
  • اجرای بتن مگر
  • پیاده سازی نقشه و تعیین حدود (تعین حدود اربعه و درز انقطاع)
  • اجرای فونداسیون (آرماتوربندی، نصب صفحه ستون به روش سنتی و صنعتی، قالب بندی و بتن ریزی فونداسیون و نکات آن، ویببره بتن پی، قطع بتن ریزی پی)
  • اجرای ستون (نصب ستون، رواداری ستون، کنترل شاقولی ستون با استفاده از شاقول بنایی و دوربین نقشه برداری ، مجاز نمودن ناشاقولی ستون ها، اتصالات پای ستون ، مقاطع ستون، نمیرخ های نورد شده، مقاطع مرکب، ستون های ساخته شده از ورق، روش های نصب ستون ، وصله ستون ها، اجرای وصله ستون ها)
  • اجرای تیرها (نیمرخ های مناسب تیرها، انواع تیرها، اتصالات تیر به ستون، اتصال کنسول ها به ستون، اتصالات تیر به تیر، زبانه کردن تیرها، اتصال تیر پوششی به تیر اصلی،  وصله تیرها، انواع وصله ها)
  • اجرای راه پله (ساخت شمشیری، اتصالات راه پله، بتن ریزی)
  • مهاربند ها (انواع مهاربندها، مهاربند های همگرا و انواع آن ، مهاربندهای واگرا و انواع آن، مهاربند ای کمانش تاب، دیوار برشی فولادی، مقاطع مورد استفاده در مهاربندها)
  • اجرای سقف (سقف کرومیت، اجزای سقف کرومیت، تیرچه گذاری، آرماتورهای حرارتی سقف، بتن ریزی)
  • سایر مراحل اجرا (اجرای دیوارهای ساختمان، مصالح دیوار، شیب بندی پشت بام، اجرای نمای ساختمان، تاسیسات، سفید کاری، کف سازی، رنگ آمیزی، نصب درب و پنجره ها، نصب کابینت ها)
  • منابع
تومان35,000

نظرات (0)

0 از 5 براساس 0 رای
هنوز نظری ارسال نشده است

  1. بهتر است نام و نظر خود را فارسی تایپ کنید ( برای انتشار سریع نظر یا افزودن فایل پیوست، باید وارد حساب کاربری خود شوید )
رتبه دهید:
پیوست (0 / 3)
انتشار موقعیت
کد تصویری را وارد کنید