بررسی سقف تیرچه و بلوک، مراحل اجرای سقف تیرچه بلوک، پاورپوینت سقف تیرچه بلوک، دیتیل سقف تیرچه و بلوک، سقف تیرچه و یونولیت، دانلود پاورپوینت سقف تیرچه و بلوک
سقف تیرچه بلوک رایج ترین سقف در ایران می باشد که امروزه در بسیاری از پروژه های ساختمانی کوچک و متوسط مورد استفاده قرار می گیرد.
به سقف تیرچه بلوک، سقف تیرچه دال هم میگویند، سقف تیرچه و بلوک جزء دال های یک طرفه میباشد که از تیرچه ، بلوک (به عنوان عضو پرکننده که میتوان از سفال و یونولیت هم استفاده نمود) و بتنی که به صورت درجا و در محل ریخته میشود تشکیل شده است.
در این مطلب از وبسایت آبستا سازه سقف تیرچه و بلوک را به طور کامل مورد بررسی قرار میدهیم و در پایان مطلب نیز میتوانید اقدام به دانلود پاورپوینت سقف تیرچه بلوک نمایید.
کاربرد سقف های تیرچه بلوک
از سقف های تیرچه بلوک در ساختمان اسکلت فلزی ،ساختمان اسکلت بتنی، ساختمان های آجری و در پروژه های کوچک و متوسط با طول دهانه های کم، استفاده میگردد.
مزایا و معایب سقف تیرچه بلوک
مزایا
- سبکی سقف (در صورت استفاده از یونولیت)
- سطح هموار زیر سقف و روی سقف بعد ازاتمام عملیات اجرا
- عایق بودن در مقابل صوت، حرارت و رطوبت
- دوام خوب در مقابل آتش سوزی
- فراوانی نیروهای مجرب اجرا
معایب
- عدم کاربری در دهانه های بزرگ
- نیاز به سرمایه گذاری جهت تهیه قالب و شمع به میزان قابل توجه
- نیاز به زمان زیاد برای اجرا در مقایسه با انواع سقف های دیگر
اجزای سقف تیرچه بلوک
سقف تیرچه بلوک از چهار قسمت اصلی تیرچه، بلوک، میلگرد حرارتی و بتن تشکیل گردیده است که حال به شرح هر یک از این اجزا میپردازیم.
1تیرچه
رایج ترین نوع تیرچه در ایران که اکثر مهندسین از آن استفاده می کنند تیرچه با خرپا میباشد که این نوع تیرچه از خرپا که اغلب از میلگرد ساخته می شود تشکیل میگردد.
اجزای تشکیل دهنده تیرچه
- آرماتور بالایی
- آرماتورهای عرضی
- آرماتور کمکی
- آرماتورهای پایینی (کششی)
- آرماتور تقویتی
- پاشته بتنی
آرماتور بالا
میلگرد های بالا، عضو بالای خرپا بوده و قطر آن آن با توجه به نوع میلگرد و طول دهانه، فاصله تیرچه ها، ارتفاع خرپای تیرچه و ضخامت بتن پوششی، همچنین فاصله های جوشکاری عرضی، از ۶ تا ۱۲ میلیمتر متفاوت میباشد. میلگرد بالا جهت تحمل نیروی فشاری خرپا در مرحله اول باربری تیرچه استفاده می شود و در بعضی از انواع تیرچه ها، از تسمه یا ورق به جای میلگرد بالایی استفاده می شود.
آرماتورهای عرضی
آرماتور عرضی عضو مورب خرپا را تشکیل میدهد و نیروهای برش سقف را تحمل می نمایند همچنین آرماتور عرضی نقش تامین پیوستگی لازم بین تیرچه و بتن پوششی را نیز ایفا می نماید. در برخی از تیرچه ها به جای آرماتور عرضی از ورق خم کاری شده یا تسمه استفاده میگردد.
- زاویه میلگردهای عرضی با میلگردهای کششی پایین، ۳۰ الی ۴۵ درجه میباشد.
- قطر میلگردهای عرضی نیز بین ۵ الی ۱۰ میلی متری میباشد
- فاصله میلگردهای عرضی متوالی در تیرچه ها، حداکثر ۲۰ سانتی متر است
آرماتور کمکی
آرماتور کمکی به منظور مهار کردن میلگردهای کششی و امکان پذیر ساختن استقرار بیش از دو میلگرد کششی در ناحیه پاشنه تیرچه به کار برده می شود. قطر میلگرد های کمکی اتصال ۶ میلی متر و طول آنها در حدود فاصله میلگردهای کششی میباشد. میلگردهای کمکی اتصال در فواصل ۴۰ تا ۱۰۰ سانتی متری از یکدیگر نصب می گردند. در بعضی از کارخانه های تولید تیرچه که جهت قالب بتن پاشنه از ناودانی استفاده می شود، معمولا بتن پاشنه تا انتهای میلگرد کششی ادامه می یابند.
آرماتور پایین (کششی)
آرماتور کششی (میلگردهای پایین)که توسط جوش و یا قلاب به زیگزاگ وصل شده اند. و به همراه بقیه میلگردها تشکیل خرپا میدهند تنها عضوی در سقف است که در برابر نیروی کششی مقاومت مینماید و ضامن بقای سقف در تنشهای اعمال شده در زمان زلزله میباشد. نکته حائز اهمیت آن است که تنها میلگردهای سقف که پایین تر از تار خنثی قرار میگیرد همین میلگردهای پایین تیرچه میباشد. در نتیجه در صورت آسیب دیدگی و یا عدم اجرای صحیح آن تقریبا عدم مقاومت سقف در برابر تنشهای کششی حتمی می باشد.
آرماتور تقویتی
به هنگام قرارگیری میلگرد تقویتی در تیرچه، مکان آن و فاصله میلگردها از هم اهمیت خاصی دارد که این مکان به پارامترهایی مثل قطر میلگرد و ارتفاع موثر مقطع آن بستگی دارد. ابتدا برای تعیین مکان از نرم افزار استفاده میشود اما چون خروجی نرم افزار در اجرا با خطا همراه است، مقدار آن با مقدار بیشینه انتخاب شده از دو برابر ارتفاع موثر مقطع و ۱۲ برابر قطر میلگرد تقویتی، جمع میگردد تا نهایت طول عملی یا همان فاصله میلگرد تقویتی در تیرچه بلوک در عمل را بدهد.
پاشنه بتنی
پاشنه پس از جاگذاری خرپا در قالب فلزی یا در قالب دایمی سفالی (کفشک) بتن ریزی می گردد. بتن پاشنه نقش بسیار مهمی در نحوه اجرای سقف دارد. چنانچه سطوح افقی و عمودی تیرچه، در امتداد طولی انحنا داشته باشند، جاگذاری بلوکها با مشکلاتی مواجه خواهد گشت.
حداقل عرض بتن پاشنه ۱۰ سانتیمتر است و نباید از نسبت ۱ به ۳.۵ برابر ضخامت سقف کمتر باشد. ارتفاع بتن پاشنه باید به میزانی باشد که قابل بتن ریزی بوده و پوشش بتن روی میلگرد را جهت ایجاد مقاومت در برابر آتش سوزی تأمین نماید و همچنین پس از قرار گرفتن بلوک با سطح زیری تیرچه همسطح گردد.
2بلوک
بلوک ها در سقف تیرچه بلوک عموماً نقش پرکننده داشته و در استحکام و مقاومت آن تاثیری نداشته اما هرچند حین نصب و عبور و مرور کارگران می بایستی از استحکام کافی برخوردار باشند. بلوکها علاوه بر پرکنندگی فضای خالی در حکم قالب بتن پوشش نیز هستند، قسمت زیرین بلوک، برای تامین سطحی مسطح به منظور انجام نازک کاری کاربرد دارد. از بلوک سیمانی، سفال و یونولیت میتوان به عنوان پرکننده در سقف تیرچه بلوک استفاده نمود.
بلوک سیمانی
- این نوع بلوک نسبت به سایر انواع بلوک سنگین می باشد و وزن بلوک ها با توجه به ابعاد آنها چیزی در حدود ۱۵ الی ۲۰ کیلوگرم می باشد.
- برای سبکی بلوک ها می توان از پوکه معدنی در طرح اختلاط بلوک بهره برد.
- هزینه بلوک های سیمانی نسبت به سفال و یونولیت کمتر میباشد.
- به علت سنگین بودن این نوع بلوک ها امروزه کمتر مورد استفاده قرار می گیرند.
بلوک سفالی
- بلوک های سفالی نسبت به بلوک های سیمانی سبک تر می باشند، وزن این بلوک ها چیزی در حدود ۷ الی ۱۰ کیلوگرم می باشد.
- هزینه بلوک های سفالی از بلوک سیمانی بیشتر و از یونولیت کمتر میباشد.
- سطوح بلوک سفالی باید صاف و عاری از انحناء و خمیدگی و دارای لبه های تیز و مستقیم بوده و بافت ریز و متراکم داشته باشد. سطح خارجی بلوک به منظور ایجاد چسبندگی لازم به بتن بالایی و همچنین به نازک کاری زیر سقف شیاردار است.
بلوک پلی استایرن (یونولیت)
- یونولیت ها بسیار سبک بوده و سبب کاهش وزن سقف در حدود صد کیلوگرم بر متر مربع می گردد.
- استفاده از یونولیت در سقف تیرچه و بلوک افزایش سرعت اجرایی را به همراه دارد.
- کند سوز و یا نسوز بودن یونولیت را می توانید با بهره گیری از تست شعله در کارگاه بررسی نمود.
3آرماتور های حرارتی
میلگرد حرارتی در واقع میلگردی است که به صورت عمود بر جهت تیرچه ها و یا به صورت شبکهای (در دو جهت عمود بر هم) هنگام ساخت سقف تیرچه بلوک اجرا میشود. فاصله میلگرد حرارتی از قطر کمتری نسبت به سایر میلگردهای به کار رفته در جهت ساخت اسکلت و تیرچهها برخوردار است و معمولاً به روش جوش سرد یا مفتول به هم متصل میشوند. قطر میلگردهای حرارتی نسبت به کاربردهای مختلف آنها متفاوت است؛ اما انواع رایج آن عبارتند از میلگردهایی با قطر ۴ و ۵ میلی متر.میلگردهای حرارتی در فاصله ۲۵ سانتی متر از یکدیگر قرار میگیرند.
دلیل استفاده از میلگرد های حرارتی
بتن در هنگام گیرش اولیه گرایش زیادی به ترک خوردن و انبساط و انقباض دارد.ایجاد ترک در بتن سقف در ساخت بنا مشکلی ایجاد نمی کند ولی در هنگام بروز نیروهای کششی و جانبی مانند زلزله بسیار خطرآفرین و خسارت بار است. به همین منظور میلگردهای حرارتی که از بالا رفتن حرارت بتن در زمان گیرش و در نتیجه ایجاد ترک جلوگیری می کند استفاده میگردد. لازم به ذکر است که استفاده از میلگرد های حرارتی در سقف بسیار مهم است و می تواند از ترک خوردن بتن سقف در اثر عوامل مختلف، جلوگیری به عمل آورد.
4بتن پوششی
بتن پوششی به صورت در محل ریخته میشود و ضخامت بتن پوشش حداقل ۵ سانتیمتر یا یک دوازدهم فاصله محور تا محور تیرچهها میباشد. با توجه به این که بتن پوشش در ناحیه فشار قرار دارد و هیچگونه بار کششی را متحمل نمیشود پس در این صورت به هیچگونه میلگردی احتیاج ندارد ولی عملاً ۲ سری میلگرد چپ و راست (میلگرد های حرارتی) در آن قرار می دهند.
عیار سیمان مصرفی بتن پوششی 350 کیلوگرم در متر مکعب خواهد بود. دانه بندی بتن رویه باید ریزدانه باشد و طبق آیین نامه قطر بادامی نباید از ۲۵ میلیمتر بیشتر اختیار گردد و همچنین قبل بتن ریزی روی بلوک ها آب پاشی صورت بگیرد
مراحل اجرای سقف تیرچه بلوک
1تیرچه ریزی
در این مرحله اول تیرچه ها باید در فواصل مشخص و از پیش تعیین شده(بر اساس نقشه های اجرایی) در کنار هم قرار بگیرند. همچنین پرکننده ها (بلوک های سیمانی ، سفالی و یا یونولیت ها) باید در فواصل تیرچه ها قرار داده شوند.
2قرار دهی شمع ها
شمع ها به صورت فلزی و چوبی در دسترس هستند. پس از قرار دادن تیرچه ها در فواصل مشخص شده باید شمع ها در زیر تیرچه ها قرار داده شود. تا زمانی که بتن رویه سفت نشده است حتماً باید سقف تیرچه بلوک به وسیله ی شمع های چوبی و یا فلزی نگه داری بشود.
3پیش بینی جهت سقف کاذب
در صورتی که سقف تیرچه بلوک دارای سقف کاذب باشد بایستی قبل از بتن ریزی میلگردهایی به شکل L به عنوان آویز از سوراخ بلوک ها عبور داده شود. لازم به ذکر است برای سقف کاذب بهتر می باشد از میلگرد شاخه ای استفاده شود.
4کار گذاشتن میلگرد کلاف، میلگرد منفی و میلگرد حرارتی
میلگردهای منفی زمانی مورد استفاده قرار می گیرند که اتصال تیرچه به تیر فلزی یا بتنی به صورت گیردار در نظر گرفته شود. این آرماتورها بر روی تکیه گاه اضافه شده و حداقل سطح مقطع آنها برابر با ۰/۱۵ سطح مقطع آرماتور وسط دهانه می باشد. از کلاف های عرضی به منظور حفظ یکپارچگی سقف و عدم عملکرد تیرچه به صورت تکی در دهانه های بزرگ، استفاده می شود. در این مرحله میلگرد های افت و حرارت (میلگرد های حرارتی) نیز کار گذاشته میشوند.
5قالب بندی اطراف سقف و بتن ریزی
قالب بندی در محل هایی همچون دور سقف، دور بازشوها و حد فاصل تکیه گاه ها انجام می شود.
پس از عملیات قالب بندی، بتن ریزی سقف انجام میگردد. این عملیات باید به طور یکپارچه و در یک روز و پس از تمیز نمودن فضای بین بلوک ها و تیرچه ها و همچنین مرطوب نمودن روی بلوک ها و قالب ها انجام گردد. در صورتی که ارتفاع بلوک ها ۲۵ سانتی متر یا بیشتر از آن باشد نیاز به ویبره نمودن بتن ریخته شده می باشد. در مرحله بتن ریزی شیب بندی نهایی پروژه با توجه به محل قرارگیری سیستم های تخلیه فاضلاب نیز باید اعمال گردد. پس از عملیات بتن ریزی باید توجه داشت که به بتن در حال گیرش ضربه و لرزشی وارد نشود. همچنین باید از خشک شدن سریع آن جلوگیری نمود. عوامل متعددی همچون نوع سیمان، دما و وضعیت آب و هوایی، نوع و میزان مواد اضافه شده به بتن و ... بر روی زمان گیرش بتن تاثیرگذارند. پس از رسیدن بتن به مقاومت مورد نظر، قالب ها و شمع ها جمع آوری می شوند. برداشتن شمع ها باید طوری باشد که بار به تدریج از روی آنها حذف شود.
در ادامه میتوانید اقدام به دانلود پاورپوینت سقف تیرچه بلوک نمایید.
مشخصات فایل :
- فایل پاورپوینت + فایل فونت
- 65 اسلاید
- فونت زیبای Casablanca
- حجم فایل :5.7 مگابایت
- تصاویر فایل :
مطالب موجود در فایل :
- فهرست
- معرفی سقف تیرچه بلوک
- انواع سقف تیرچه بلوک
- کاربرد سقف تیرچه بلوک
- معرفی اجزای سقف تیرچه بلوک
- تیرچه بتنی
- تیرچه فلزی
- بلوک
- آرماتورهای حرارتی
- بتن پوششی
- مراحل اجرای سقف تیرچه بلوک (تیرچه ریزی، قراردهی شمع ها، پیش بینی های لازم جهت سقف کاذب، کارگذاشتن میلگرد های منفی و حرارتی، کلاف، قالب بندی سقف و بتن ریزی، زمان برچیدن پایه های اطمینان)
- محدودیت ها و ویژگی های فنی سقف تیرچه بلوک
- تعیین ضخامت سقف تیرچه بلوک
- کلاف میانی ، جزئیات کلاف میانی
- ایمنی در برابر آتش سوزی
- اجرای تیغه روی سقف تیرچه و بلوک
- اجرای کنسول
- جزئیات سقف تیرچه فلزی
- مزایا و معایب سقف های تیرچه بلوک
- منابع