بررسی آزمایشات مخرب و غیر مخرب بتن ، پاورپوینت آزمایش های مخرب و غیر مخرب سازه های بتنی، انواع تست غیر مخرب بتن، آزمایشات مخرب و نیمه مخرب بتن، دانلود پاورپوینت آزمایشات مخرب و غیر مخرب بتن، آزمایشات بتن سخت شده
در این مطلب از سایت آبستا سازه قصد داریم تا شما را با انواع آزمایشات بتن سخت شده در محل (آزمایش سازه های بتنی) و روش کار آنها آشنا نماییم پس با ما همراه باشید.
در کارهای عمرانی معمولاً بتن مورد استفاده به دو شکل ساخت در محل کارگاه و یا بتن آماده می باشد. با کنترل عوامل طرح اختلاط بتن از قبیل دانه بندی، نسبت آب به سیمان و . . . می توان بتنی مرغوب تولید و آماده نمود اما عدم دقت کافی در مرحله بتن ریزی و عمل آوری باعث بروز اختلال در مقاومت فشاری بتن می گردد. سرعت نامطلوب بتن ریزی ، عدم تراکم مناسب بتن یا ویبره نکردن کافی بتن باعث ایجاد ناپیوستگی موضعی و عدم همگنی در عضو بتن ریزی شده می شود. لذا در اکثر این نوع از بتن ریزی ها شاهد نواقصی در ظاهر بتن هستیم که به آن در اصطلاح کرمو شدن بتن می گویند. اما هیچگاه از درون عضو اطلاعی نداریم و این امر نهفته می ماند تا وقوع حادثه یا تخریب عضو مورد نظر؛ با وجود روش های نوین می توان این شک را تا حدودی بر طرف کرد و از سالم و یکپارچه بودن عضو مورد نظر اطمینان حاصل نمود.
جهت تعیین مقاومت بتن در سازه ها از انواع روش های مخرب، غیرمخرب و نیمه مخرب استفاده میگردد. در انتخاب روش مناسب برای ارزیابی مقاومت فشاری بتن پارامترهای زیادی می تواند تاثیرگذارباشد که از بین آنها می توان به نوع روش ، دقت ، هزینه و زمان انجام آزمایش اشاره کرد .
انواع آزمایشات بتن سخت شده
دوام
- آزمایش هافسل ASTM C876
- اوتولب Autolab
- آزمایش گالواپالس
- منبع تغذیه 60 ولت 5 آمپر با قابلیت تنظیم
- آزمایش تعیین پروفیل یون کلر، ضریب نفوذ و درصد یون کلر در بتن ASTM C114
اندازه گیری
- اندازه گیری عرض ترک
- LVDT
- load cell
- سنسور UB و سنسور PI
- کرنش سنج مکانیکی دیجیتال
- داده نگار یا دیتالاگر
خواص مکانیکی
- آزمایش چکش اشمیت ASTM C805
- آزمایش التراسونیک ASTM C597
- آزمایش اسکن شبکه و آرماتورها آرماتوریاب
- آزمایش مغزه گیری ASTM C39
- آزمایش مقاومت چسبندگی Pull off
- آزمایش بیرون کشیدگی Pull out
در ادامه به شرح آزمایشات بتن سخت شده (آزمایشات مخرب و غیر مخرب سازه های بتنی) میپردازیم.
1آزمایش چکش اشمیت (غیر مخرب)
چکش اشمیت وسیله ای است برای اندازه گیری خواص الاستیک مصالح یا بدست آوردن مقاومت فشاری بتن یا سنگ و عمدتا برای سختی سطح بتن یا سنگ استفاده میگردد.
وسایل مورد نیاز برای آزمایش مقاومت فشاری با چکش اشمیت
- چکش بازتاب (اشمیت)
- سنگ سنباده جهت سائیدن سطح بتن هوازده و همچنین مسطح کردن سطح بتن
- سندان یا صفحه فولادی از جنس فولاد بسیار سخت با قطر 15 سانتیمتر جهت کالیبراسیون
روش آزمایش چکش اشمیت
چکش اشمیت روشی سریع کم هزینه و غیرمخرب هم در آزمایشگاه و هم در محل می باشد. روشی که جهت تعیین یکنواختی بتن در سازه یا مقایسه تغییرکیفیت بتن درنقاط مختلف یک سازه مورد استفاده قرارمی گیرد. برای شروع کار ابتدا محل نمونه گیری را مشخص کرده ، سطح انتخابی باید صاف و خشک وعاری از آسیب باشد و چکش توسط یک سندان قبل آزمایش کالیبره شده باشد. بوسیله ی سنباده سطح مورد آزمایش را ساییده تا هرگونه ناپیوستگی برطرف شود سپس چکش را روی محل نمونه گیری قرارداده با فشاردادن چکش به بتن ، پلانژر یا میله ی چکش به داخل بدنه فرو می رود که این عمل باعث فشرده شدن فنرداخل چکش شده ، ضامن فنر دراین حالت در سطح انرژی تراکمی مشخصی آزاد شده و به وزنه ای که بالای پلانژر قراردارد ضربه وارد می کند.
ارتفاع جهش وزنه را از روی خط کش قرائت کرده و به عنوان مقیاسی برای تعیین سختی استفاده می شود . در هر سطح آزمایش این عمل تا ده مرتبه و به فواصل حداقل 2/5 سانتی متر صورت می گیرد . در بخش محاسبات هم ضریب تصحیح چکش در میانگین قرائت ها ضرب شده و عدد حاصل به عنوان سختی اشمیت درنظرگرفته می شود و به کمک آن براساس جداول ارئه شده توسط کارخانه سازنده و زاویه برخورد چکش به نمونه ، مقاومت فشاری بتن را تخمین می زنند .
موارد تاثیر گذار در نتیجه آزمایش چکش اشمیت
- بتن یخ زده عدد بسیار بیشتری می دهد
- دمای چکش اشمیت تاثیر دارد (دمای کمتر از 18- درجه سانتی گراد)
- جهت ضربه (عمودی ، افقی)
- چکش های مختلف حتی از یک کارخانه از یک تا سه واحد اختلاف دارند
2آزمایش التراسونیک (غیر مخرب)
این روش با نام سرعت امواج پالسی ماورای صوت نیز شناخته می شود و اساس آن بر مبنای تعیین سرعت عبور امواج پالسی ماورای صوت از میان اجسام قرار دارد. مشهورترین دستگاهی که برای این آزمایش به کار می رود موسوم به Pundit است .
روش انجام آزمایش اولتراسونیک
در این آزمایش زمان عبور امواج صوتی در یک محیط اندازه گیری و سپس با خواص کششی و تراکم مصالح ارتباط داده می شود. زمان عبور امواج التراسونیک، شرایط داخلی ناحیه مورد آزمایش را نشان می دهد. به طورکلی برای یک مسیرمشخص ، زمان عبوربیشتر نشان دهنده ی بتنی با کیفیت پایین و نواقص است ، درحالی که زمان عبور کمترنشان دهنده ی بتن با کیفیت و ناهنجاری کمتر می باشد . هنگامی که موج التراسونیک درون ناحیه آزمایش گسترش می یابد ، موج در مرز ناهنجاری ها منعکس شده و منجر به افزایش زمان عبور می شود . این باعث می شود که زمان انتقال در بتن با کیفیت پایین بیشتر و زمان انتقال در بتن با کیفیت بالا کمتر باشد .
محدودیت های آزمایش اولتراسونیک
- دانش فنی زیادی جهت تهیه دستورالعمل تست التراسونیک مورد نیاز است.
- قطعات زبر و ناهموار، اجزاء خیلی کوچک و نازک به سختی قابل تست میباشند.
- برای کالیبره کردن دستگاه و مشخص کردن نوع عیب نیاز به استاندارد مرجع می باشد.
- یافتن عیوب به روش التراسونیک دستی مستلزم دقت و مهارت اپراتور است.
- ناپیوستگی های کوچک که خیلی نزدیک به سطح میباشند ممکن است تشخیص داده نشوند.
3کرگیری بتن (مخرب)
در میان آزمایشات درجا آزمایش مخرب مغزه گیری به عنوان یکی از دقیق ترین روش ها مطرح بوده است هرچند این روش در مقایسه با روش های دیگر آزمایشات در محل، جزء آزمایشات پرهزینه و کند محسوب می شود، اما قابلیت اطمینان آن ، این معایب را توجیه می کند . مغزه گیری توسط مته الماسی انجام شده و نمونه های بریده شده استوانه ای مورد آزمایش قرار می گیرند .
مراحل انجام آزمایش مغزگیری از بتن
یکی از مهم ترین آزمایشات مقاومت بتن درجا (بتن سخت شده در محل) ، مغزه گیری از بتن و آزمایش مقاومت فشاری مغزه می باشد . برای انجام مغزه گیری بتن نیاز به تجهیزات خاص آن و دستگاهی بنام (کر) می باشد. و از سه قسمت اصلی پایه ، سرمته و الکتروموتور تشکیل شده که پایه آن توانایی نصب روی هرسطح صافی را دارد . و با یک رول بوت دستگاه محکم در محل نصب می گردد تا از جابجایی دستگاه هنگام مغزه گیری بتن جلوگیری کرده و مغزه ای سالم بدست آید. همچنین سرمته های آن که بصورت استوانه ی خالی می باشد با طول حدود 60 سانتی متر و قطر 1 تا 6 اینچ. این دستگاه با سرعت زیاد می چرخد و برای خنک کردن آنها حین کار از آب استفاده می شود . سرعت آب موردنیاز بسته به نوع دستگاه متفاوت بوده و متوسط 3 لیتر در ثانیه است ، درصورتی که بتن سخت شده دارای خلل و فرج باشد نمونه کامل بدست نمی آید . بعداز نمونه برداری دو سطح به صورت مناسب برش و صاف شده پس از وزن کردن و اندازه گیری ابعاد استوانه ی استاندارد و مغزه ها ، نمونه ها کلاهک گذاری می شوند و بعد از خشک شدن درهوای آزاد مطابق تمهیدات آیین نامه شکسته می شوند.
4بیرون کشیدگی poll out (نیمه مخرب)
آزمایش pull out به عنوان یکی از آزمایش های نیمه مخرب بتن میباشد که بر مبنای اندازه گیری مقدار نیروی لازم برای بیرون کشیدن یک پیچ فولادی مجهز به حلقه منبسط شونده به قطر 25 و ضخامت 8/5 میلیمتر که در زمان انجام آزمایش این حلقه در عمق 2/5 سانتی بتن کارگذاشته می شود و پیچ فولادی سخت درون آن قرار می گیرد. سپس جک هیدرولیکی دستی که دارای تکیه گاه حلقوی می باشد بر روی سطح بتن قرارگرفته و آنگاه مهره زیرجک به پیچ فولادی متصل می شود و نیروی کششی را به آن وارد می کند که حدود 10 الی 60 نیوتن است . در نهایت گسیختگی با جداشدن یک قطعه مخروط ناقص از سطح تن اتفاق می افتد .
به طور تجربی ثابت شده است که نیروی بیرون کشیدگی با مقاومت فشاری بتن یک رابطه خطی دارد . مطالعات به عمل آمده نشان می دهد که این رابطه مستقل از نسبت آب به سیمان ، نوع سیمان و شرایط عمل آوری می باشد و اثر اندازه سنگدانه نیز خیلی کم است. بانگی در سال 1983 رابطه خطی زیر را برای نیروی بیرون کشیدگی و مقاومت فشاری پیشنهاد کرده است. که در آن L نیروی بیرون کشیدگی بر حسب کیلونیوتن و f مقاومت فشاری بتن بر حسب مگاپاسکال می باشد.
L = 5 + 0 .64 f
در ادامه میتوانید اقدام به دانلود فایل پاورپوینت آزمایشات مخرب و غیر مخرب سازه های بتنی نمایید.
مشخصات فایل :
- فایل پاورپوینت
- 45 اسلاید
- فونت زیبای Casablanca.
- حجم فایل :10.2 مگابایت
- تصاویر فایل :
مطالب موجود در فایل :
- فهرست
- مقدمه
- انواع آزمایشات بتن سخت شده (دوام، اندازه گیری، خواص مکانیکی)
- آزمایش چکش اشمیت (انواع چکش اشمیت، وسایل آزمایش، روش انجام آزمایش، انتخاب سطح آزمایش، عوامل موثر در نتایج حاصله)
- آزمایش التراسونیک (جهت قرارگیری مبدل ها، محدودیت ها و عوامل موثر آزمایش التراسونیک)
- آزمایش بیرون کشیدگی poll out (مراحل تست بیرون کشیدگی)
- آزمایش کرگیری بتن سخت شده (مراحل انجام کرگیری، عوامل موثر در آزمایش)
- آزمایش اسکن شبکه و آرماتورها (شرح روش های اجرای آزمایش)
- آزمایش LVDT
- آزمایش کربوناسیون (تعیین عمق کربوناسیون، تعیین علل خرابی)
- منابع