فرهنگسرای نیاوران، تحلیل فرهنگسرای نیاوران، معماری فرهنگسرای نیاوران، پاورپوینت فرهنگسرای نیاوران، پاورپوینت بررسی معماری فرهنگسرای نیاوران، تحلیل فرهنگسرای نیاوران تهران، پاورپوینت فرهنگسرا نیاوران، فرهنگسرای نیاوران ppt
فرهنگسرای نیاوران در شمال شرقی تهران (حصاربوعلی) و در باغ نیاوران واقع شده است این فرهنگسرا توسط معماری توانمند ایرانی، کامران دیبا در خلال سال های 1355-1357 طراحی و اجرا شده است. بنای فرهنگسرای نیاوران از نظر طراحی معماری معاصر ایران دارای اهمیت و یکی از بناهای شاخص معماری مدرن ایران است.ساختمانهای فرهنگسرا با وجود آن که از سبک معماری پست مدرن پیروی میکند اما با شیوه ای مینیمالیستی از معماری سنتی ایرانی الهام گرفتهشده است.

کامران دیبا
کامران طباطبایی دیبا، نقاش، شهرساز و معمار مدرنیست ایرانی مقیم اسپانیا است از آثار او می توان به موزه هنرهای معاصر تهران، فرهنگسرا نیاوران، پارک شفق، دفتر مخصوص شهبانو فرح پهلوی و منزل مسکونی پرویز تناولی در تهران اشاره نمود.

خاندان طباطباییها از خانواده های درباری ایران از دوره قاجاریان بودند. پدر او اسفندیار دیبا دندانپزشک بوده است. مادر کامران دیبا دلبستگی بسیاری به معماری و طراحی داخلی داشت. کامران دیبا، پسر عموی فرح پهلوی آخرین ملکه ایران است. کامران دیبا تحصیلات خود را در سال 1335 در دانشگاه هاروارد در شهر واشینگتن، دی سی و در رشته معماری آغاز نمود. وی این فرصت را بیشتر به غنیمت دانست و با مراجعه به کتابخانه کنگره آمریکا، به دانش خود در زمینههای فلسفه و روان شناسی میافزود. سرانجام موفق شد فارغ التحصیلی خود را در سال 1343 در رشته معماری را کسب نماید و پس از آن تحصیلات تکمیلی را در رشته جامعه شناسی به مدت یک سال ادامه داد. در سال 1346 رئیس و طراح ارشد شرکت مهندسین مشاور داض (DAZ) شد، DAZ در ایران پروژه های بزرگ و گوناگونی را انجام داد و به سرعت توسعه یافت به طوری که در سال 1356، صد و پنجاه پرسنل داشت. کامران دیبا به عنوان مشاور و برنامه ریز شهری در وزارت مسکن و توسعه شهری ایران هم خدمت کرد. هم چنین دفتر وی طرح جامعی برای برخی شهرها ارائه داد که از جمله آنها خرمشهر بندری مهم در خلیج فارس است. در سال 1357 و با افزایش اعتراضات انقلابی، بسیاری از پروژه های عمرانی از جمله شهرک شوشتر نو متوقف شد و کامران دیبا تصمیم گرفت تا برای مدتی از ایران خارج شود، ولی با پیروزی انقلاب این خروج دیگر بازگشتی نداشت.
ویژگی های آثار کامران دیبا
- توجه به جزئیات و آرایش سطوح
- حفظ سکوت وسکون و وقار در تمام کارهای وی
- تاکید بر محورها در طرح های معماری و شهرسازی
- شکست پی در پی مسیرها و محور های بصری
- ترکیب معماری مدرن و معماری ایرانی
- مونتاژ احجام نسبتا ساده
- استفاده از آثار هنری حجمی در طراحی فضاهای شهری و محوطه سازی و باغ سازی
فرهنگسرای نیاوران
فرهنگسرای نیاوران در باغ نیاوران واقع شده است. به گفته کامران دیبا باغ نیاوران تا پیش از توسعه و استفاده از آن به عنوان مجموعه نیاوران یک باغ خصوصی و خالی بود که سالها به حال خود رها شده بود. این باغ پیش از تخلیه، آسایشگاهی به عنوان محل نگهداری معلولین بود. پس از مدتی فرح پهلوی آن را برای احداث دفتر مخصوص خود انتخاب کرد. این دفتر مجموعه ای بود که بیست و دو نهاد علمی، آموزشی و فرهنگی را در بر میگرفت. کامران دیبا، طراح این مجموعه، به مسئولان وقت که کارفرمای اصلی بودند، پیشنهاد داد تا در بخش جنوبی این باغ یک مرکز فرهنگی شامل نگارخانه، رستوران و کافه تریا، آمفی تئاتر و کتابخانه ساخته شود و در دسترس عموم باشد. مسئولان این ایده را پسندیدند و این ماجرا آغازی بر فرآیند شکل گیری فرهنگسرای نیاوران بود. کار ساخت فرهنگسرای نیاوران در سال 1355 خورشیدی آغاز شد و در سال 1356 به اتمام رسید و نهایتا در سال 1357 افتتاح گردید.
باغ نیاوران در زمینی با هندسه نامنتظم با محور طولی شمالی - جنوبی طراحی شده است و شامل دو ساختمان مستقل، یعنی ساختمان دفتر مخصوص در شمال بستر طرح و فرهنگسرای نیاوران در جنوب آن است. محور مشجر شمالی ـ جنوبی با درختان تناور و جویها و آبنماهایی در حدفاصل این دو ساختمان، بازمانده باغ قدیمی است.

سر در ورودی این بنا، به صورت متقارن می باشد. این سر در به عنوان پیش ورودی برای دسترسی به درب اصلی فرهنگسرا می باشد. سردر فوق بر گرفته از ساختار فضای هشتی در معماری سنتی میباشد. سمت راست درب ورودی اتاق نگهبانی قرار دارد. دسترسی به ساختمانهای اصلی از طریق پله ها صورت می گیرد. وجود دو عامل بعدی سکوها و شمشادها در دو طرف پله ها عمل هدایت مخاطب به سمت ساختمان اصلی را به عهده دارد.
پلان فرهنگسرای نیاوران از فضاهای متعددی شکل گرفته است که مهم ترین این فضاها عبارت اند از :
- حیاط مرکزی
- نمایشخانه
- نگارخانهشماره یک و دو
- فروشگاه محصولات هنری
- کتابخانه
- رستوران
- فضای اداری
- سالن گوشه
حیاط مرکزی : حیاط مرکزی فرهنگسرا به عنوان قلب ارتباطی بنا از بخش هایی است که با الهام از معماری سنتی ایران ساخته شده، حیاط فواره و باغچه دارد که درهای ساختمان به روی آن باز میشود. حیاط مرکزی، دروازه ورودی، رواقهای ساختمانها و نورگیرهای منحنی دار از المان های آشنای معماری سنتی ایرانند. برای ورود به حیاط می بایست از یک طاقی بتونی گذشت. در حیاط فرهنگسرا سه مجسمه مرد با چهره ها و حالت های روزمره قرار دارند. این مجسمه ها را پرویز تناولی، نویسنده و مجسمه ساز ایرانی و دوست کامران دیبا، به درخواست خود دیبا ساخت و در ورودی کتابخانه نصب شدند.


نمایشخانه : این مکان دارای یک ورودی یا سراسرست که یک حسن برای آن تلقی می گردد. زیرا افرادی که می خواهند به بیرون از آمفی تئاتر بروند ابتدا به یک هال انتظار وارد شده و سپس به محیط بیرون هدایت می شوند. اتاق پروژکتور سالن مجهز به دیوارها و سقفهای مقاوم در برابر آتش سوزی میباشد و یک اتاق برای برق اضطراری و ترانسفورماتور در زیر آریتوریم طراحی شده است. طول سن آمفی تئاتر تقریبا دو برابر عرض است و از شیب طبیعی زمین برای شیب آمفی تئاتر استفاده شده است.

نگارخانه شماره یک : از حیاط مرکزی بوسیله چند پله به طرف در ورودی نگارخانه هدایت می شویم. قبل از ورود به نگارخانه یک هشتی وجود دارد که هم به رستوران و هم به کتابخانه راه دارد. برای ورود به نگارخانه از یک رمپ چرخشی هدایت کننده به طرف جلو استفاده شده که از آن به عنوان بخشی از نگارخانه استفاده میشود و فضای مفیدی نیز برای نگارخانه ایجاد کرده است. ساختار چرخشی راهرو باعث شده تا فاصله راهرو تا قسمت اداری کمتر احساس گردد. نگارخانه شماره یک از دو بخش تشکیل شده است که مابین این دو بخش به وسیله یک نورگیر، دو کانال تاسیساتی و دو دستگاه پله فاصله افتاده است.


نگارخانه شماره دو : طبقه دوم رستوران فرهنگسرا با تغيير كاربری و افزودن امكانات لازم به عنوان گالری شماره دو فرهنگسرای نياوران تجهز و راه اندازی شد. امكان برپایی نمايشگاه انفرادی كه یکی از درخواست های مكرر هنرمندان میباشد از اين پس و با داير شدن اين نگارخانه در فرهنگسرای نياوران مهيا میشود.
رستوران : دسترسی به رستوران از سه بخش ساختمان یعنی حیاط مرکزی، ورودی نگارخانه و کتابخانه امکان پذیر میباشد. رستوران فضایی مستطیل شکل به ابعاد 25 در 12 متر است که بازشوهای ضلع شرقی، روشنایی و تهویه طبیعی آن را فراهم کرده است. همچنین دارای یک مسیر سواره در بخش غربی برای تامین مواد اولیه هم میباشد.
سالن گوشه : فضایی است که در یک گوشه حیاط بین دو ساختمان دیگر قرار گرفته و آنها را به هم متصل میکند و خود را به طرف حیاط به عنوان یک عنصر فرعی متظاهر می سازد تمامی دید اصلی آن قسمت جنوب و خارج مجموعه است. این بخش از دو طبقه تشکیل شده است طبقه همکف، سالنی است با ظرفیت 100 نفر که جهت برگزاری فعالیتهای گوناگون هنری آماده سازی شده است. طبقه دوم این ساختمان به کتابخانه اختصاص داده شده است.
کتابخانه : کتابخانه فرهنگسرای نیاوران در فضایی معادل 250 متر مربع با آرشیوی غنی از کتاب های هنری و شرق شناسی، یکی از بخش های جذاب این مجموعه است که در طبقه بالای سالن گوشه قرار گرفته است. این کتابخانه که همزمان با افتتاح فرهنگسرا در سال 1357 خورشیدی شروع به کار کرد از سال 1380 خورشیدی با تکمیل آرشیو کتاب های معماری، آن هم به زبان های انگلیسی و فارسی، تبدیل به کتابخانه تخصصی هنر و معماری شد.

بخش اداری : بخش فوق از 3 طبقه مجزا تشکیل شده است. طبقه همکف : شامل اتاق تایپیست ها طبقه دوم و سوم ، شامل بخش های مالی، اداری، موسیقی، کامپیوتر و مدیریت های فرهنگسرا و مشاورین تمامی بخش های فوق توسط پارتیشن های شیشه ای از هم جدا شده است. لازم به ذکر است که قسمت اداری به قسمت های دیگر فرهنگسرا اشراف ندارد.
در ادامه میتوانید اقدام به خرید و دانلود پاورپوینت مرکز فرهنگی ژان ماری تیجیبائو نمایید.
مشخصات فایل :
- فایل پاورپوینت
- 131 اسلاید
- فونت زیبای Estedad
- حجم فایل : 18.8 مگابایت
- تصاویر فایل :
مطالب موجود در فایل :
- معرفی
- فرهنگسراها (شکل گیری فرهنگسراها، واژه فرهنگسرا)
- کامران دیبا (مختصری از زندگینامه کامران دیبا، گرایشات و خصوصیات آثار دیبا، آثار برجسته کامران دیبا)
- موقعیت بنا
- تاریخچه فرهنگسرای نیاوران
- سایت بنا
- موقعیت فرهگسرا و دفتر مخصصوص و نسبت آن با باغ قدیمی
- ورودی های سایت ، سیرکولاسیون سایت
- قرارگیری بنا در سایت
- سبک معماری بنا
- عناصر و مفاهیم معماری ایرانی و نمود آن در بنا
- سردر ورودی بنا
- حجم بنا
- سازماندهی فضاها
- پلان طبقات همکف و اول بنا، نمای شرقی بنا
- تقارن، هندسه، ریتم و . . .
- سیرکولاسیون عمودی و افقی طبقات همکف و اول
- حیاط مرکزی و طرح حیاط، عناصر و المان های موجود در حیاط
- ورودی های ساختمان
- نمایشخانه
- فروشگاه های محصولات فرهنگی و هنری
- نگارخانه شماره یک
- سالن گوشه
- کتابخانه
- رستوران
- نگارخانه شماره دو
- بخش اداری
- مصالح مورد استفاده در بنا
- منابع